czwartek, 23 lutego 2012

Drugie Śniadania Czwartkowe: Sałatka z tuńczyka z ryżem


Nie znam nikogo, kto nie lubiłby niemalże klasycznej sałatki z tuńczyka z ryżem i ananasem. Trzeba jednak przyznać, że przepisy na nią różnią się w zależności od przyrządzającego. To, jak ja ją przygotowuję, zostawmy jednak na kiedy indziej, bowiem wpadłam na inne, idealne połączenie: tuńczyk i kiwi! Słodko-kwaśny owoc świetnie komponuje się z rybą. Na kolację czy drugie śniadanie do zapakowania w pudełeczko do szkoły czy pracy nadaje się fantastycznie. Dołącza do grona moich "absolutnie ulubionych" sałatek!
PS Siła złego na jednego! Walkę z geografią i historią czas zacząć. Czuję, że to będzie noc w siedemnastym wieku, z Kozakami lub Szwedami... albo w Kambodży. Amen.
Czas przygotowania:10 min.
Czas całkowity: 35 min.

Składniki:
  • 1 duże lub 2 male kiwi
  • 2 łyżki brązowego ryżu
  • puszka tuńczyka w zalewie
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 małego awokado
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej ostrzejszej)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Gotujemy ryż w około 1/2 szklanki gorącej wody przez 25-30 minut.
  2. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Awokado kroimy w kostkę, cebulę w cienkie plasterki.
  3. Odlewamy zalewę z tuńczyka.
  4. Mieszamy ryż, rybę z puszki, pokrojoną cebulę, awokado i kiwi.
  5. Do całości dodajemy musztardę i sól. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Uwagi:
  • Do całości można dodać jeszcze np. 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej.
Energia 330kcal
Białko 31.3g
Tłuszcz 8.3g
Węglowodany 35.5g
Błonnik 6.2g
Witaminy
i minerały
mangan, fosfor, selen, witamina  B3, C
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kiwi pasuje do tuńczyka? Muszę ci uwierzyć na słowo. Kiedyś spróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, lubię eksperymenty w kuchni, ale średnio się lubię z tuńczykiem, więc bym tym razem się bała skosztować chyba! Ale odważnie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...