środa, 29 lutego 2012

Lekki Boeuf Strogonow


Zazwyczaj trzymam się drobiu, jednak każdej diecie przydaje się urozmaicenie. Bardzo dawno nie jadłam wołowiny, dlatego w przerwie między historią a chemią postanowiłam wreszcie zabrać się za lekką wersję tego klasycznego dania. Pochodzi ono z dziewiętnastowiecznej Rosji - zostało przygotowane po raz pierwszy przez pewnego francuskiego kucharza dla jednego z członków liczącej się rodziny Strogonowów. Jest popularne również w kuchni nordyckiej, którą ostatnio z całą przyjemnością odkrywam. Doskonałe na obiad, nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę smaczny :)
Czas przygotowania: 25 min.
Czas całkowity: jw. + ok. 20 min.


Składniki:
(na 4 porcje)


  • 400g polędwicy wołowej
  • 1 duża cebula, 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego bez tłuszczu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek + odrobinę do smażenia cebuli
  • 200g pieczarek
  • 2 i 1/4 szklanki makaronu (pióra lub świderki)
Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu.
  2. Kroimy wołowinę w kawałki. Siekamy cebulę, kroimy pieczarki w plastry.
  3. Natłuszczamy patelnię, przecierając ją kuchennym ręcznikiem nawilżonym oliwą i umieszczamy na małym ogniu. 
  4. Na rozgrzaną patelnię dodajemy cebulę i smażymy, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut (lub do miękkości). 
  5. Zdejmujemy cebulę z patelni i przekładamy ją do małego naczynia.
  6. Łączymy jogurt, jogurt grecki, 2 łyżki szczypiorku, mąkę, koncentrat pomidorowy, musztardę, sól i pieprz w małej misce, odstawiamy.
  7. Rozgrzewamy łyżeczkę oliwy na tej samej patelni na średnim ogniu. Dodajemy wołowinę i grzyby, smażymy (mieszając bardzo często) przez 3-4 minuty, aż mięso będzie lekko rumiane.
  8. Ponownie dodajemy cebulę do z wołowiny i grzybów, zmniejszamy ogień do minimum. 
  9. Do miseczki z jogurtową mieszaniną przełożyć zawartośc patelni, ciągle mieszając. Przelać mieszaninę jogurtu na patelnię i podgrzewać, aż składniki dobrze się połączą i całość lekko zgęstnieje (około 2 minut). 
Uwagi:
  • Po dodaniu jogurtowej mieszaniny na patelnię do podgrzania pilnujemy, by jej nie zagotować!
  • Danie podajemy z makaronem, posypane szczypiorkiem lub udekorowane natką pietruszki.

dla 1 porcji
Energia 412kcal
Białko 36.2g
Tłuszcz 7.5g
Węglowodany 49.6g
Błonnik 6g
Witaminy
i minerały
żelazo
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Warto oderwać się od nauki dla takiego obiadku. I od wszystkich innych zajęć też. ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i sycące danie, nie pogardziłabym, oj nie :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...