środa, 15 lutego 2012

Pieczone "lukrowane" pączki z dziurką, czyli racuszki z piekarnika


Inspiracje są wszędzie, nawet na dworcu PKP. Chociaż jest przeraźliwie zimno (co nie sprzyja koncentracji osoby ciepłolubnej), praktycznie nie ma poczekalni, bo trwa remont,  a rozkłady jazdy nie sprzyjają wcześniejszemu powrotowi do domu (układał je prawdopodobnie ktoś totalnie nieżyciowy lub znający trasę ze słyszenia - pozdrawiam Panią/Pana!), wystarczy się rozejrzeć, aby wypatrzyć pomysł na coś nieziemskiego. Zawsze oblegana pani pod dworcem sprzedająca pączki ma w swoim asortymencie słynne na każdym peronie pączki z dziurką :)  Chociaż są kuszące, niestety smażone na głębokim tłuszczu, co zdrowemu odżywianiu nie sprzyja. Ja jak zwykle postanowiłam przyrządzić coś podobnego po swojemu. Z eksperymentu "wynikły" bardzo smaczne ciastka, idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek w wersji fit :)
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: jw. + 20-25 min.

Składniki:
(na 5 porcji)

  • 2 małe jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (150g)
  • 1/2 łyżki fruktozy lub 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 15g serka kremowego
  • 4g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  2. Mieszamy jajka z serkiem homogenizowanym i oliwą na gładką masę.
  3. Łączymy mąkę z fruktozą lub cukrem i proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.
  4. W misce łączymy suche i mokre składniki.
  5. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  6. Napełniamy szprycę ciastem i delikatnie wylewamy na blasze pięć okręgów, odsuniętych od siebie o około 2 cm.*
  7. Pieczemy przez 20-25 minut, dotąd, aż ciasto się zrumieni, a patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy. 
  8. Łączymy mleko, mleko w proszku, serek kremowy i cukier. Przygotowanym "lukrem" dekorujemy każdy z upieczonych pączków.
Uwagi:
  • *Ciasto na pączki jest dość rzadkie, jeśli dysponujemy specjalną foremką na donaty, warto ją wykorzystać!

dla 1 bez lukru / dla 1 z lukrem
Energia 173kcal/192kcal
Białko 7g / 7.7g
Tłuszcz 4.3g / 5.2g
Węglowodany 26.7g / 28.9g
Błonnik 3g
Witaminy
i minerały
selen
Smacznego!

2 komentarze:

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...