niedziela, 26 lutego 2012

Pizza z kiszoną kapustą


Przeróżne opcje przyrządzenia pizzy kusiły mnie od dłuższego czasu z różnych blogów. W weekend pokusa okazała się silniejsza niż konieczność wypełnienia szkolnych obowiązków. Wolne! Podręczniki można zamknąć w szafce i nie wyciągać aż do szóstej rano w poniedziałek, kiedy to pośpiesznie spakuje się je do plecaka między pierwszym a drugim łykiem kawy. Przyrzekłam sobie, że w weekendy mam czas, bo go sobie nie zaśmiecam. Ciekawa jestem, jak długo wytrwam w tym postanowieniu. Tymczasem - pizza. Jedyna w swoim rodzaju, pyszna, domowa. Z ziemi włoskiej do Polski...
Czas przygotowania: 40 min.
Czas całkowity: jw. +1h 30min. +25 min.

Składniki:
(na około 8 porcji)
  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 1 szklanki)
  • 125g mąki pszennej (zwykłej) (ok. 1 szklanki)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 130g kiszonej kapusty
  • 100g świeżej kapusty
  • cebula
  • 180g pieczarek
  • 50g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Obie mąki i sól wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
  3. W mące robimy wgłębienie, do którego wlewamy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Całość mieszamy do połączenia, a następnie dokładnie zagniatamy (ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne).
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h lub do podwojenia objętości.
  5. Świeżą kapustę szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki. Drobno siekamy cebulę.
  6. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  7. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, świeżą kapustę oraz pieczarki.  Smażymy, aż cebula się zezłoci.
  8. Dodajemy kiszoną kapustę. Całość smażymy dotąd, aż całość zmięknie, co jakiś czas mieszając.
  9. Zawartość patelni przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i oregano. Zdejmujemy z ognia i odrobinę wystudzamy.
  10. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Układamy na nim przygotowany farsz i podwijamy brzegi ciasta.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
  12. Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Na pięć minut przed zakończeniem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem.
Uwagi:
  • Ciasto można również posmarować koncentratem/sosem pomidorowym.
  • Pizzę warto podać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub chrzanowym na bazie jogurtu.
    PROSTY SOS CHRZANOWY
    2 łyżki utartego chrzanu mieszamy dokładnie ze szklanką jogurtu naturalnego i przyprawiamy do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
    PROSTY SOS CZOSNKOWY: 4 duże ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, 
    mieszamy ze szklanką jogurtu naturalnego i przyprawiamy jak wyżej. 
dla całości bez dodatków/ dla 1 porcji / dla 1 porcji z sosem chrzanowym / dla 1 porcji z sosem czosnkowym
Energia 1605kcal /201kcal /224kcal /225kcal
Białko 57.2g /7.2g
/9g
/9g
Tłuszcz 62.7g /7.8g /8.2g /8.2g
Węglowodany 209.5g /26.2g /28.8g /28.9g
Błonnik 28.8g /3.6g /3.7g /3.6g
Witaminy
i minerały
witamina  C
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. No ciekawa jestem tego smaku:) Uwielbiam kapustę kiszoną, ale na pizzie jeszcze jej nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowanie pizzy z kapustą kisozną to bardzo odważne posunięcie... Nie wiem,czy bym się odważyła, ale jednocześnie umieram z ciekawości jak to moze smakować...hmm.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kapustą kiszoną? Nie wpadłabym na to. Połączenie ciekawe i jestem ciekawa jak smakuje ;3

    OdpowiedzUsuń
  4. No takiej to jeszcze nie jadłam! A jako, że uwielbiam kapuściane smaki długo mnie przekonywać do spróbowania nie musisz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widziałam jeszcze pizzy z kiszona kapustą, a sama kapustę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...