poniedziałek, 12 marca 2012

Almendrados - migdałowe ciasteczka hiszpańskie (bez mąki)


Uwielbiam małe, malutkie ciasteczka, które można chrupać sobie do kawy, herbaty czy kakao. Dlatego te hiszpańskie maluchy bardzo mi się spodobały :) Pochodzą one z rejonów Hiszpanii, w których trudno było niegdyś o mąkę. Służyły za nią zmielone migdały, których było pod dostatkiem. Dzięki nim ciasteczka mają cudowny, orzechowy smak i dużo magnezu. Do ich pieczenia nie używa się mąki ani tłuszczu. To zdrowa, smaczna i chrupiąca przekąska niezależnie od pory dnia :)
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całowity: jw. + 16 min.



Składniki:

  • 2 szklanki migdałów 
  • 1 / 3 szklanki fruktozy
  • 4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 24 całe migdały
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  2. Drobno mielimy (na proszek) 2 szklanki migdałów. 
  3. Do migdałowej masy dodajemy fruktozę, skórkę z cytryny, sól i jajko. Z całości zagniatamy ciasto.
  4. Z ciasta formujemy 24 kulki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 
  5. Ciastka posypujemy równomiernie cynamonem. 
  6. Delikatnie wciskamy jeden cały migdał w centrum każdej z kulek ciasta. 
  7. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 16 minut, dopóki krawędzie nie nabiorą złotego koloru.
  8. Pozostawiamy przez 5 minut na blasze w otwartym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy całkowicie.
dla 1 ciasteczka
Energia 68kcal
Białko 2.2g
Tłuszcz 4.7g
Węglowodany 5.4g
Błonnik 1.2g
Witaminy
i minerały
magnez
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...