poniedziałek, 26 marca 2012

Brukselka w sosie beszamelowym


Niedługo przyjdzie pora, by pożegnać jedno z moich ulubionych warzyw. Już teraz na targu czy w markecie można dostać ją coraz rzadziej, pozostaje jedynie mrożona. Jednak i świeża, i z zamrażalnika idealnie nada się do przygotowania tego dania. Uwielbiam warzywa z piekarnika, szczególnie zapiekane w różnego rodzaju sosach. Na kolację brukselka w beszamelu, dopiero co wyciągnięta z piekarnika, nadaje się idealnie. Szczególnie korzystnie łączą się smaki tego warzywa i gałki muszkatołowej. Zanim skończy się sezon - spróbujcie mini-kapusty w wersji pieczonej, niezależnie od tego, czy szalejecie za brukselką tak, jak ja :)
Czas przygotowania:15 min.
Czas całkowity: jw. + 30 min.


Składniki:
(na 1 porcję)

  • 250g brukselki
  • 3/4 łyżki masła
  • 3/4 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżka tartego, żółtego sera*
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Gotujemy brukselki na parze.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 190st. C.
  3. Natłuszczamy oliwą z oliwek żaroodporne naczynie do pieczenia.
  4. Brukselki układamy w przygotowanym naczyniu.
  5. W rondelku topimy masło.
  6. Łączymy mleko z mąką i dodajemy do garnka. Ciągle mieszamy, aż całość będzie gęsta i gładka - około 4-5 minut.
  7. Dodajemy ser i doprawiamy, ciągle mieszając.
  8. Zdejmujemy sos z ognia i polewamy nim brukselki.
  9. Pieczemy około 30 minut, aż sos będzie złoty i pojawią się bąbelki.
Uwagi:
  • Zapieczone brukselki warto podać z sałatką z sałaty i pomidorów oraz świeżym pieczywem.
  • *Idealnie sprawdza się również serek śmietankowy.
Energia 327kcal
Białko 16.3g
Tłuszcz 16.2g
Węglowodany 34.9g
Błonnik 9.8g
Witaminy
i minerały
fosfor, potas, wapń,  witamina  A, C
Smacznego!

2 komentarze:

  1. kocham brukselkę i chętnie bym spróbowała w takiej zapieczonej wersji :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselka- my love! ♥
    Jak to się stało, że jeszcze nie jadłam pieczonej?

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...