czwartek, 15 marca 2012

Drugie Śniadania Czwartkowe: Calzone z brokułem i kukrydzą


Zmęczona, zasypiająca nad milionami notatek, przygotowująca urodzinowy poczęstunek. Dawno, dawno nie czułam się tak wyeksploatowana. Jeszcze tylko piątek i weekend!
Tymczasem proponuję drugie śniadanie, które rośnie samo - w międzyczasie można się czymś zająć. Nie sprawia trudności w pakowaniu i transportowaniu. Pochodzące z kuchni włoskiej calzone, czyli gigantyczne pierogi z ciasta jak na pizzę, na pewno podbiją Wasze serca :)
Czas przygotowania:40 min.
Czas całkowity: jw. + 1,5 h + 25 min.


Składniki: (na 6 porcji)
  • 250g mąki pszennej  pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka + 2 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • brokuł
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3/4 kuli mozzarelli (ok. 90g)
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. W misce mieszamy oba rodzaje mąk oraz sól. Dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku oraz oliwę. Mieszamy całość do połączenia składników.
  3. Wyrabiamy ciasto dotąd, aż będzie elastyczne i nielepiące się do rąk.
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1-1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Przygotowujemy farsz. Brokuły drobno kroimy. Mozzarellę siekamy na drobne kawałki. Łączymy pokrojone składniki z kukurydza konserwową i ziołami prowansalskimi.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C.
  7. Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy na niej farsz, zostawiając jednakże około 1 cm miejsca od brzegu.
  8. Smarujemy brzegi wodą, formujemy kształt pieroga i składamy, dokładnie sklejając zwilżone brzegi.
  9. Smarujemy sklejone pierogi odrobiną wody lub mleka.
  10. Pieczemy przez około 25 minut, aż calzones ładnie się zrumienią.
Uwagi:
  • Podawać z pieczywem, np. chlebem Graham, żytnim razowym albo pełnoziarnistym.
Energia 459kcal
Białko 18.6g
Tłuszcz 11.6g
Węglowodany 71.6g
Błonnik 7.9g
Witaminy
i minerały
witamina C
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Calzone to potrawa, która od dawna mi chodzi po głowie, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać! Pyszny farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! idealny posiłek na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam calzone, ale nie miałam okazji nigdy robić ^^"

    OdpowiedzUsuń
  4. Calzone pierwsza klasa! Chociaż przyznam, że z takim farszowym połączeniem jeszcze się nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...