czwartek, 22 marca 2012

Drugie Śniadania Czwartkowe: Pasta twarogowa z wędzoną makrelą i fetą


Rzodkiewki i ogórki to dla mnie nieodłączne elementy kulinarnej wiosny. To one zawsze zwiastują tę porę roku. Kojarzą mi się z naręczami warzyw z własnej hodowli. W tym roku zamierzam przetestować rzodkiewki na wiele, wiele sposobów! Zaczynam jednak klasycznie - od kanapek. Inspiracją tego przepisu jest jedna ze stron bardzo starego zeszytu z przepisami, pracowicie przenoszonymi na jego kartki przez mamę. Proponowana przeze mnie pasta jest dzięki serowi Feta nieco bardziej wyrazista w smaku, wędzona ryba także bardzo dobrze wpisuje się w całość. Świetna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie. 
PS Jak się czuje człowiek bez internetu? Dziwne uczucie w tej epoce! Chociaż to praktycznie normalne, kiedy korzysta się z zawodnego internetu radiowego, krótkie wakacje od globalnej wioski stają się dla mnie coraz dziwniejsze ;)
Czas przygotowania: 10 min.
 Składniki: 
(na 2 lub 3 porcje)
  • 1/2 kostki (125g) chudego twarogu
  • 50g sera typu Feta
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 rzodkiewek
  • mała cebula
  • 60g wędzonej makreli (ok. 2 łyżki obranej, rozdrobnionej ryby)
  • sól
  • pieprz
  • koper
  • szczypiorek
Przygotowanie:
  1. Rzodkiewki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Koper i szczypiorek drobno siekamy. 
  2. Twarożek, fetę, makrelę i jogurt rozcieramy na gładką masę za pomocą blendera lub widelca. 
  3. Przyprawiamy dość ostro do smaku solą* i pieprzem. 
Uwagi:
  • *Wystarczy odrobina, gdyż pasta jest już w dużej mierze słona dzięki serowi Feta.
  • Pasta najlepsza jest z chlebem Graham, pełnoziarnistym lub żytnim.
dla 1 większej porcji / dla 1 mniejszej porcji /  dla 1 większej porcji
i 3 kromek pełnoziarnistego pieczywa
Energia 241kcal/ 160kcal /448kcal
Białko 21.2g / 14.1g / 32.1g
Tłuszcz 12.6g / 8.4g / 15.4g
Węglowodany 11.6g / 7.7g / 46.3g
Błonnik 1.6g / 1.1g / 7.3g
Witaminy
i minerały
wapń, fosfor
Smacznego!

3 komentarze:

  1. smaczne połączenie, choć może być trochę słonawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :D. Jutro też właśnie mam w planach pastę rybną z fetą. ^^

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...