czwartek, 1 marca 2012

Drugie Śniadania Czwartkowe: Sałatka z łososiem wędzonym, szpinakiem i pomidorem


Często na drugie śniadanie pakujemy kanapki, bo to najszybsza opcja. Jednak pięć minut więcej w kuchni i ze składników, które mamy pod ręką, możemy złożyć smaczną sałatkę. Można ją przyrządzić wieczorem - ja preferuję tę opcję, bowiem aromaty mają wtedy czas na "przegryzienie się". A jaka to satysfakcja, kiedy możemy urozmaicić swój stały jadłospis czymś smacznym! Minimum wysiłku, maksimum smaku, nawet dla zapracowanych i zabieganych :)
Czas przygotowania:10 min.
Składniki:
  • 50g makaronu kokardki (ok. 1/2 szklanki)
  • 30g wędzonego łososia (2-3 plasterki)
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 mały pomidor
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Pomidora kroimy w kostkę, koper drobno siekamy. Łososia kroimy w drobne plastry.
  3. Mieszamy wodę, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany koperek.
  4. Do ugotowanego makaronu dodajemy szpinak, łososia i pomidory. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i mieszamy.
Uwagi:
  • Sałatkę najlepiej przygotować wcześniej, przykryć i odstawić w chłodne miejsce, by aromaty się wymieszały.
Energia 281kcal
Białko 15.8g
Tłuszcz 7.9g
Węglowodany 40.7g
Błonnik 3.8g
Witaminy
i minerały
wapń, żelazo, mangan, magnez, potas, witamina  A, B1, C
Smacznego!

1 komentarz:

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...