niedziela, 25 marca 2012

Pasztet z kurczaka


Nie mogę doczekać się świąt! Dla mnie, oprócz istotnego faktu, że mamy wolne od zajęć szkolnych, nadarza się okazja, by posiedzieć w kuchni dłużej niż zwykle, ba, zamierzam w tym roku całkowicie przejąć władzę w kuchni. Z racji tego, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, zaczynam powoli testować potrawy, które mogłyby znaleźć się na stole. Nie mogłoby zabraknąć wśród nich rozmaitych pasztetów. Prezentowałam już Wam kiedyś pasztet z selera. Tym razem proponuję pasztet z kurczaka. Idealny na kanapki do pracy czy szkoły lub na śniadanie. Aromatyczny, zwarty, najlepiej smakuje schłodzony, jeszcze lepiej - z domowym chlebem. 
Czas przygotowania: 25 min.
Czas całkowity: jw. + 1h
Składniki:
(na ok. 15 porcji)


  •  1 łyżeczka masła
  •  1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  •  2 ząbki czosnku
  •  120 g wątróbek drobiowych
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego cynamonu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  •  1 łyżka jogurtu naturalnego
  •  450 g piersi z kurczaka
  •  240g serka śmietankowego 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:

  1.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Natłuszczamy keksówkę oliwą z oliwek.
  2.  Masło topimy na małej teflonowej patelni na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy 4 minuty. 
  3. Dodajemy wątróbki, smażymy 2 minuty lub do momentu, aż wątróbki stracą kolor różowy. Wystudzamy.
  4. Umieszczamy  wątróbkę, sól i pozostałe przyprawy w maszynce lub blenderze i mielimy na gładką masę. 
  5. Dodajemy śmietanę, pierś z kurczaka i ser; miksujemy, aż masa będzie gładka.
  6. Przygotowaną masę rozprowadzamy w keksówce.
  7.  Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 1 godzinę.
  8. Wystudzamy, przykrywamy i odstawiamy na 8 godzin.
Uwagi:
  • Podawać z pieczywem, np. chlebem Graham, żytnim razowym albo pełnoziarnistym.
dla 1 porcji
Energia 116kcal
Białko 10.8g
Tłuszcz 7.0g
Węglowodany 2.1g
Błonnik < 0.1g
Witaminy
i minerały
selen, witamina PP, B12
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Taki pasztet to magia w domu! Uwielbiam, kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe pasztety- pyszności! Nie to co sklepowa breja >_<
    pozdrawiam ;3

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...