sobota, 24 marca 2012

Prosta szarlotka na "chlebowym" spodzie


Nie lubię marnować produktów spożywczych. Uważam, że z tego, co zostaje, można często przygotować coś naprawdę wspaniałego. Zdarza się, że pozostanie w domu trochę chleba. Jeśli nie przerabiam go na bułkę tartą lub nie wykorzystuję do tostów francuskich, staram się wymyślić coś nowego. Oto szarlotka, która jest ekspresowa w przygotowaniu, a naprawdę smaczna, i co ważne - wykorzystuje chlebowe pozostałości. Uwielbiam ją na gorąco, chociaż schłodzona łatwiej się kroi. Zdarza się, że zajadam się nią na śniadanie do kubka gorącego kakao :)
Czas przygotowania: 25 min.
Czas całkowity: jw. + 50 min.



Składniki:
(na ok. 16 porcji)


  • 500g czerstwego chleba pełnoziarnistego* (ok. ¾ bochenka lub 12-16 kromek)
  • 2 szklanki chudego mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jaj
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 kg jabłek
  • 5 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Nagrzewamy  piekarnik do 180 st. C.
  2. Chleb tniemy na kwadratowe kawałki.
  3. Wykładamy brytfannę pergaminem. Wrzucamy kawałki chleba do naczynia.
  4. Łączymy mleko, cukier, jaja i łyżeczkę cynamonu w misce. Miksturę wylewamy na kawałki chleba i odstawiamy na 10 minut.
  5. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  6. Do startych jabłek dodajemy cynamon, mieszamy.
  7. Rozprowadzamy starte jabłka na przygotowanym spodzie.
  8. Pieczemy przez 50 minut, aż ciasto będzie zwarte.
  9. Szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na chwilę do schłodzenia.
Uwagi:

  • Zamiast chleba możemy wykorzystać dowolny rodzaj pieczywa, na przykład bułki. Polecam do tego celu chałkę :)


dla 1 porcji
Energia 276kcal
Białko 8.5g
Tłuszcz 4.3g
Węglowodany 53.2g
Błonnik 4.8g
Witaminy
i minerały
selen
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ale pomysł! genialny sposób na niewykorzystany chleb

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo! Nie wpadlabym na to! Super pomysl!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jestem pod wrażeniem, czegoś takiego jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bombowy pomysł :D. Koniecznie wypróbuję zwłaszcza. że u mnie w domu strasznie dużo chleba się marnuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki trochę pudding chlebowy. :) Ale ciekawe, ciekawe! :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...