piątek, 2 marca 2012

Zapiekana owsianka z cynamonem, jabłkiem i kandyzowanymi wiśniami


Owsianka z piekarnika to dla mnie coś wyjątkowego. Chociaż staram się, by moje śniadanie było co dzień urozmaicone, na taki sposób przyrządzenia płatków owsianych zazwyczaj nie mam czasu. Jednak w weekend czy kiedy Siła Wyższa Zarządzająca Szkołą zadecyduje, że jedna z klas drugich jednak nie musi się zrywać zbyt wcześnie, gdyż należy im się wypoczynek, pozwalam sobie na takie królewskie śniadanko. Tym razem zapiekana owsianka nie zawiera jajek, a kiedy użyjemy mleka sojowego i zrezygnujemy z masła, możemy raczyć się jej wegańską wersją! Najlepsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie, a macie pod ręką składniki - polecam!
Czas przygotowania:10 min.
Czas całkowity: jw. + 40-45 min.


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanych wiśni
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki masła*
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego*
  • cynamon
  • kardamon
Przygotowanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C.
  2. Jabłko dokładnie myjemy i ścieramy na tarce.
  3. Mieszamy płatki owsiane z rodzynkami, startym jabłkiem, wiśniami i orzechami. Doprawiamy cynamonem i kardamonem.
  4. Mieszankę przekładamy do żaroodpornej miseczki.
  5. Zagotowujemy mleko i zalewamy nim zawartość miseczki (jeśli używamy cukru, wcześniej mieszamy go z mlekiem). Odstawiamy na chwilę.
  6. Jeśli używamy masła, kroimy je w drobne kawałeczki i rozkładamy na powierzchni owsianki w różnych miejscach.
  7. Pieczemy przez 40-45 minut, dopóki większość mleka nie zostanie wchłonięta.
Uwagi:
  • *Składnik opcjonalny.
  • Owsiankę warto popić szklanką gorącego mleka lub polać jogurtem naturalnym lub podać z innymi, ulubionymi dodatkami.
dla owsianki bez masła i cukru / dla owsianki ze składnikami opcjonalnymi
Energia 409kcal/440kcal
Białko 12.1g / 12.2g
Tłuszcz 10.3g / 12.3g
Węglowodany 72.1g / 76.1g
Błonnik 9.5g
Witaminy
i minerały
mangan
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Śniadania z piekarnika- niebo!
    Tym bardziej smakują, bo można je jeść tak rzadko. To czyni je rarytasem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! gdybym tylko nie była zawsze taka głodna z rana, nie wiem czy 40 minut bym wytrzymała :) ale na kolację chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię podobną, ale bez wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojeeeja! zapiekanka z jabłkami, owsianka i cynamonem!?

    OdpowiedzUsuń
  5. zapiekana najcudowniejsza :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Zostałaś otagowana, zapraszam na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba wiem jakie śniadanie znajdzie się jutro na moim stole! Wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...