piątek, 13 kwietnia 2012

Faszerowany chlebek ze złotym oczkiem



Kto by pomyślał, że po pracowitych przygotowaniach do Wielkanocy będę musiała rzucić się w wir obowiązków szkolnych? Czytanie "Lalki", życie w pociągu i uporczywe "odrabianie" wielce "straconego", bardzo długiego (aż dwutygodniowego!) weekendu majowego zajmuje mi obecnie niemal cały czas...
Święta upłynęły mi na eksperymentowaniu z typowo "jajecznymi" przepisami. Ile jajek pochłonęłam w te święta, naprawdę trudno zliczyć! Póki co, prezentuję jeden z przepisów z mojego świątecznego stołu, mimo że tegoroczna Wielkanoc zdaje się już być odległa o cale wieki. Przepis świetnie sprawdzi się również na co dzień. Jeśli ktoś chce ułatwić sobie życie i chce, by jego kanapki zrobiły się same - coś idealnego! Bez wielokrotnego krojenia, chlebek skraca czas wykonania kanapki do dosłownie kilku sekund :)

Czas przygotowania:30 min.
Czas całkowity: jw. + 1,5h + 15 min.


Składniki:
(na około 6 porcji)


  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 220g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • opakowanie drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 15 dag mielonego mięsa z indyka
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 100g sera żółtego**
Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy obie mąki, cukier, sól i drożdże. Dodajemy oliwę i wodę. Całość mieszamy do połączenia.
  2. Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiamy je dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne. 
  3. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez godzinę lub do podwojenia objętości. 
  4. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy dotąd, aż się zezłoci.
  5. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
  6. Mięso mieszamy z przyprawami.
  7. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 240 stopni C.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Na cieście od górnego brzegu  układamy cebulkę, następnie plasterki sera, mięso i jajka. 
  9. Zawijamy ciasto, zaczynając od górnego brzegu. Formujemy bochenek, zawijając prawy i lewy bok zawiniętego ciasta do spodu oraz dociskając je. Układamy bochenek w keksówce zawinięciami do dołu i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.***
  10. Pieczemy przez 10-15 min, aż chlebek będzie złocistobrązowy. Studzimy przez 5 min. w otwartym piekarniku, następnie wyjmujemy z brytfanny i studzimy na kratce.
Uwagi:
  • **Ułatwimy sobie pracę, jeśli użyjemy sera w plasterkach.
  • ***Wierzch ciasta warto posmarować wodą albo rozkłóconym jajkiem.
dla 1 porcji
Energia 343kcal
Białko 14.6g
Tłuszcz 11.2g
Węglowodany 45.6g
Błonnik 5g
Witaminy
i minerały
witamina C
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Genialne! Nie widziałem wcześniej czegoś takiego. Ostatnio robię rodzinie pasty do kanapek do pracy. To się zdziwią jak dostaną taki bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie do wypróbowania :D. Na święta zrobiłam kiełbasę z Twojego przepisu i super wyszła :). A przeprawy z "Lalką" pamiętam, że dla mnie ciężkie były.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie :)
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...