poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Lekki żurek na domowym zakwasie


Pilnie liczę dni do Wielkiego Czwartku. Jeśli przydałby się Wam wielkanocny "kalendarz", jest coś, co się świetnie nadaje do wielkiego odliczania - kiszenie własnego zakwasu na żurek.
Mimo że można kupić żur w formie (o zgrozo) zupki w proszku, ewentualnie  gotowy zakwas, mnie jak zwykle większą frajdę sprawia jego samodzielne przygotowanie, tym bardziej, że w moim domu zwykło się skracać sobie czas przygotowania tej wielkanocnej zupy. Na żytniej mące, z lekką, zaprezentowaną przeze mnie wczoraj kiełbaską i jajkiem, całość stanowi kolejny nieodłączny symbol tych wiosennych świąt.
Czas przygotowania:5 min. + 20 min.
Czas całkowity: jw. + 3-4 dni oczekiwania na zakwas



Składniki:
(na 4 porcje)

  • ZAKWAS
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • łyżeczka płatków owsianych
  • szklanka wody
  • duży ząbek czosnku
  • ziele angielskie 
  • pieprz w ziarnach
  • ŻUREK
  • 4 białe kiełbaski 
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody
  • przygotowany zakwas
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy zakwas: w słoiku umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, wodę i przyprawy oraz płatki owsiane. Całość luźno nakrywamy  i odstawiamy na 3-4 dni w dość ciepłe miejsce. 
  2. Jajka gotujemy na twardo.
  3. Kiełbaski zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut.
  4. Wyjmujemy kiełbaski. Do wywaru dodajemy zakwas.
  5. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i chwilę podgrzewamy.
  6. Odrobiną zupy rozprowadzamy jogurt, po czym dodajemy go do całości.
  7. Jajka na twardo przekrawamy na pół. Umieszczamy po połówce w miseczce razem z kiełbasą. Całość zalewamy przygotowaną zupą.
Uwagi:
  • Całość najlepiej podać z żytnim, razowym pieczywem.
na 1 porcję
Energia 187kcal
Białko 25.2g
Tłuszcz 6.7g
Węglowodany 5.7g
Błonnik 1g
Witaminy
i minerały
fosfor, selen, witamina  B12
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Teraz jest pełen zestaw: żurek, kiełbasa i jajko. BTW Myślałem, że jajko jest dodawane tylko w Częstochowie. Jeżeli nie, to tzw. Żurek Częstochowski trochę traci na oryginalności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja na święta barszcz biały planuję, bo mam złe doświadczenia z żurkiem, chociaż na taki na domowym zakwasie bym się pokusiła :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za Wielkanocny przepis. Bardzo bardzo mi się podoba! Żurka nigdy jeszcze nie robiłam, więc będzie to wyzwanie, zwłaszcza, że kosztujących będzie kilku, także trzymaj kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale będziesz miała smakowite święta. tylko pozazdrościć Twoim domownikom

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurek na domowym zakwasie to zupełna inna historia, niż taki ze sklepu :) Zapowiada się pyszne, a u mnie dziś z kolei alternatywa dla żurku - zupa chrzanowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serio lekki ten żurek. Nie spodziewałabym się tego. :D

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...