sobota, 14 kwietnia 2012

M'shewsha, czyli śniadanie prosto z Algierii


Nie ma to jak weekend!
Uwielbiam spokojne weekendowe śniadania, kiedy wstaję z łóżka o nieprzyzwoicie późnej (względem mojego tygodniowego planu dnia) porze, przeglądam gazety, zaczynam czytać przygotowaną wcześniej książkę... Takie posiłek potrafi trwać naprawdę długo, szczególnie, gdy odkrywam nowe, ciekawe dania. Placki i omlety są moją odmianą od codziennych śniadań. Tak jest z tym cudem - pachnący wanilią i wymagający w zasadzie niewielkiego nakładu pracy omlet. Istne waniliowo-miodowe, mięciutkie cudo z patelni. Idealny na śniadanie dla jednej lub kilku osób. Świetnym dodatkiem do niego są owoce, na przykład winogrona. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielne śniadanie - gorąco polecam!
Czas przygotowania:35 min.


Składniki:
(na około 4 porcje)
  • 6 jajek
  • 5 pełnych łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub odrobina esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • płynny miód do podania
Przygotowanie:
  1. Za pomocą miksera mieszamy do uformowania gęstej, gładkiej masy jajka, mąkę, mannę, aromat i proszek do pieczenia.
  2. Delikatnie natłuszczamy średniej wielkości patelnię i dobrze ją nagrzewamy.
  3. Zmniejszamy ogień, po czym wylewamy przygotowaną masę na patelnię. 
  4. Przykrywamy naczynie. Smażymy jajeczną mieszaninę przez około 10-15 minut, dotąd, aż m'shewsha urośnie, a brzegi omletu będą wyraźnie odstawać od patelni.
  5. Delikatnie obracamy danie na drugą stronę: zsuwamy omlet na talerz, po czym przerzucamy go wierzchnią stroną na patelnię. Smażymy przez około 10-15 minut.
  6. Gotowy omlet przekrawamy na 4-6 części.
Uwagi:
  • Pokrojony omlet podajemy z miodem i owocami, na przykład melonem, figami, arbuzem czy winogronami.
dla 1 porcji bez miodu  / dla 1 porcji z ok. 2, 5 łyżkami miodu
Energia 171kcal /300kcal
Białko 10.6g / 10.5g
Tłuszcz 7.3g / 7.3g
Węglowodany 50.7g /15.7g
Błonnik 0.7g
Witaminy
i minerały
selen, fosfor, witamina B2
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Zapisuje do wypróbowania, bardzo mi przypadł do gustu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyyszny pomysł na śniadanko! :) może akurat jutrzejsze? ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda i musi genialnie smakować :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, mocno sycące i całkiem proste do zrobienia. I można dołączyć do tego pyszne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wygląda na omlet, na ciasto raczej:) W każdym razie wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  6. W kolejce do zrobienia! Fajna śniadaniowa propozycja, taka prosta i zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny, taki puchaty... Dzisiaj robie kaiserschmarrn, ale moze w nastepny weekend przyrzadze taki algierski przysmak na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności i jakie prościutkie! super ;3

    OdpowiedzUsuń
  9. ale puszysty! bardzo miły początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm...wygląda zachecająco. Ja pewnie bym zrobiła ten omlecik ze słonym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę przyznać, że takie śniadanko bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super, ale pisząc cztery porcje masz na myśli cztery takie wielkie, czy ciasto pokrojone na cztery części ;)?

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...