poniedziałek, 30 czerwca 2014

Chłodnik brzoskwiniowy

Wszyscy mamy swój ulubiony przepis na chłodnik z rzodkiewką, ogórkiem, czy ten umiłowany w naszej kulturze - buraczkowy. Czasami jednak potrzebujemy lekkiego deseru - a ten chłodnik, owocowy, może być taką słodką, poobiednią opcją. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju owocowe zupy - ten przepis absolutnie należy do tych przepysznych, aromatycznych (dzięki cynamonowi i gałce muszkatołowej), a jednocześnie chłodzących. Przyprawy działają na metabolizm, a dzięki owocom jest tu również sporo błonnika. Przygotowuje się go również ekspresowo, w dodatku jestem zdania, że nie da się go zepsuć!
Czas przygotowania:10 min.
Czas całkowity: jw. + 1-2h


Składniki: (2 porcje)
  • 2 brzoskwinie
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka nasion słonecznika
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Z brzoskwini odkrawamy jeden grubszy plaster (do dekoracji). Pozostałą kroimy w kostkę.
  2. Umieszczamy brzoskwinię, cukier, przyprawy oraz płynne składniki w wysokim naczyniu i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Chłodnik odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  4. Przelewamy do miseczki, dekorujemy nasionami słonecznika i plastrem brzoskwini. 
Energia 154kcal
Białko 7g
Tłuszcz 3.1g
Węglowodany 24.7g
Błonnik 1.7g
Witaminy
i minerały
wapń, fosfor,  witamina  B6 i C
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Hm, takiego chłodnika jeszcze nie jadłam. Super danie na upały.

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...