czwartek, 19 czerwca 2014

Drugie Śniadania Czwartkowe: Zapiekanka "po radomsku"

Zanim zaczniemy się zastanawiać nad prawdziwą naturą mojego wewnętrznego "homo radomiensis", przyjrzyjmy się zapiekance. Comfort food z lat 70., teraz prosty do znalezienia w każdej budce z jedzeniem na wynos. W oryginale z masą cudownie ciągnącego się sera i smażonymi pieczarkami oraz chrupiącą, pachnącą masłem bagietką. Niezbyt zdrowo, dlatego właśnie postanowiłam zapiekankę trochę unowocześnić.
Najlepszych nie znajdziecie w żadnym innym miejscu na świecie, jak w Radomiu na Moniuszki. Tam sztukę zapiekanki przywiedziono do ciągnącej się serem, gorącej perfekcji, jednakże do ideału brakuje im tylko mniejszej liczby kalorii i dobrych tłuszczy. Są i takie w Krakowie na Floriańskiej. Są jeszcze i te domowe, prawda?
Nie ma tańszego i prostszego studenckiego jedzenia.

Nigdzie indziej takich nie ma. Można mi tęsknić...
Cóż, natura "homo radomiensis"? 

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
(na 2 porcje)

  • 1 bagietka
  • 250g świeżych pieczarek
  • pół małej, posiekanej cebuli
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
Przygotowanie:

  1. Bagietkę przecinamy na pół. Tak powstałe połówki smarujemy odrobiną miękkiego masła. 
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Pieczarki i cebulę podsmażamy na wolnym ogniu z odrobiną soli i pieprzu, aż zmiękną. Rozdzielamy je, układając po równo na obu połówkach bagietki.
  4. Przygotowane połowy bułki posypujemy żółtym serem.
  5. Bagietki umieszczamy w piekarniku na około 10-15 minut - do momentu, w którym ser się stopi, a pieczywo stanie się chrupiące. 
  6. Gotowe pieczywo obficie posypujemy szczypiorkiem. Po wierzchu polewamy je keczupem.
Uwagi:

  • Warto podawać z dowolną lekką warzywną sałatką.
  • Dla zwiększenia zawartości białka, na bagietce możemy ułożyć dwa posiekane plastry wędzonej szynki lub podsmażaną/gotowaną pierś z kurczaka. 
dla 1 porcji (połowa bagietki z dodatkami)
Energia 395kcal
Białko 17.1g
Tłuszcz 15.7g
Węglowodany 49.4g
Błonnik 3.4g
Witaminy
i minerały
selen, witamina B2, B3 i B6
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jestem wielką fanką takich zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.... obłędnie wygląda! zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowe zapiekanki na bagietkach, najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...