sobota, 21 czerwca 2014

Dżem z truskawek z kiwi

Przyznaję: w domu nigdy nie zajmowałam się specjalnie przetworami. Przyszedł jednak taki moment, kiedy okazuje się, że i na tym polu można sobie trochę poeksperymentować. Zaczynając od wybitnych konfitur śliwkowych z czekoladą, dążąc w stronę innych smakowych kombinacji. Tak powstała receptura, którą chcę się podzielić dziś. Kiwi i truskawki to udana kombinacja sałatkowa - jednakże równie smacznie sprawdza się na kanapkach, kiedy świeżość letnich truskawek możemy sobie jedynie powspominać!
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 50 dkg kiwi
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki fruktozy
Przygotowanie:

  1. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Za pomocą blendera rozdrabniamy owoce, mieszając je z wodą. 
  2. Oczyszczone truskawki umieszczamy w garnku z fruktozą. Dodajemy przecier z kiwi.
  3. Mieszaninę gotujemy na wolnym ogniu przez około 25-30 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  4. Gotowy dżem studzimy, przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 
dla całości/dla 1 dużej łyżki
Energia 794kcal / 40kcal
Białko 12.4g / 0.6g
Tłuszcz 5.6g / 0.3g
Węglowodany 35g / 9.8g
Błonnik 20.4g / 1.8g
Witaminy
i minerały
mangan, potas, witamina C
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Ciekawe połączenie truskawek i kiwi, muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...