środa, 25 czerwca 2014

Lekki kapuśniak z młodej kapusty z kurczakiem


A to ci bigos dopiero!
Młoda kapusta z kurczakiem. Zatwardziali konserwatyści do spraw bigosu za głowę się złapią, usłyszawszy o tymże pomyśle. Nie dyskredytujmy jednak tego maleństwa, mocno inspirowanego polską (ciężką acz niebiańską!) kuchnią, od razu - bo smak i zapach jest zupełnie tradycyjny, przepyszny i domowy. Jakościowo moja wersja nie ucierpiała więc wcale a wcale! A wartość kaloryczna jest tu zdecydowanie mniejsza. Jeśli macie więc pod ręką główkę młodej kapusty - dlaczego nie spróbować?
Czas przygotowania: 50 min. 

Składniki:
(na 4 duże porcje)



  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pomidory
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:
  1. Filety kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę. Kapustę ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Marchewkę również kroimy w kostkę.
  2. Pomidory obieramy ze skórki (najłatwiej naciąć go na wierzchu i zalać gorącą wodą) i kroimy w kostkę.
  3. W garnku umieszczamy kapustę i marchew oraz ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Zalewamy je bulionem i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą i gotujemy przez około 20 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy pokrojonego kurczaka wraz z cebulą, odrobiną soli i pieprzu. 
  5. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pomidory i koper. Smażymy do czasu, aż zawartość patelni zgęstnieje.
  6. Zawartość patelni dodajemy do garnka z kapustą. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej, dość gęstej konsystencji (około 7-10 minut). 
Uwagi:
  • Podawać z pieczywem, np. chlebem Graham, żytnim razowym albo pełnoziarnistym.
dla 1 porcji
Energia 333kcal
Białko 30.8g
Tłuszcz 14.4g
Węglowodany 21.8g
Błonnik 7.6g
Witaminy
i minerały
selen, witamina  A, B3, B6, C
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...