wtorek, 17 czerwca 2014

Orkiszowe precle

A więc reaktywacja. I tym razem naprawdę.
Przez czas, kiedy nie odzywałam się na tym blogu, zauważyłam, że naprawdę tęsknię za jego pisaniem. Tęsknię za tą małą kulinarną społecznością, której byłam częścią. Za zdrowym odżywianiem i całą otoczką związaną z tym stylem życia. Za celebrowaniem najmniejszego nawet posiłku. Bo zdrowe i smaczne jedzenie to dobre samopoczucie!
Co się działo u mnie przez ten czas? Wielka wyprowadzka i studia. A biegając po ulicach Londynu i w pośpiechu zagryzając kanapki, można szybko znudzić się niezdrowym jedzeniem.
Na dziś - precle. Nad antologią reportażu dla mnie. Do śniadania, z konfiturą i dobrze przyrządzonym latte. I z uśmiechem na dobry początek dnia i na dobry restart...


Czas przygotowania:30 min.

Czas całkowity:jw. + 2h + 15 min.


Składniki:
(na 5 porcji)


  • 180g mąki orkiszowej jasnej + odrobinę do wyrabiania
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 g suchych drożdży 
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • 1 białko lub żółtko (do smarowania), sól morska lub nasiona sezamu, olej
  • 1,5 litra wody
  • 40 g sody oczyszczonej
Przygotowanie:
  1. Mieszamy drożdże z ciepłą wodą i pozostawiamy do wyrośnięcia na około dziesięć minut. 
  2. Łączymy obie mąki, sól i cukier, a następnie dodajemy drożdże z wodą. Łyżką lub robotem stopniowo mieszamy ciasto z mlekiem. 
  3. Kiedy ciasto stanie się elastyczne (i trochę lepkie) dodajemy miękkie masło pokrojone na małe na kawałki. Nadal wyrabiamy, przez dziesięć minut (ewentualnie podsypujemy mąką). Ciasto powinno być jednorodne i odchodzić od brzegów miski. 
  4. Formujemy kulę, lekko natłuszczamy olejem, przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 - 2h (powinno podwoić objętość).
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  6. Zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną. 
  7. Wyrośnięte ciasto umieszczamy na lekko oprószonej mąką stolnicy. Delikatnie ugniatamy ją rękoma. 
  8. Dzielimy ciasto na  6 równych kulek. Następnie każdą z nich formujemy w kształcie pręta, pozostawiamy na kilka minut, a następnie rozciągamy je, by stały się dwa razy dłuższe. Bierzemy oba jego końce, krzyżujemy, następnie łączymy je do środka, tak aby powstały trzy otwory.
  9. Wrzucamy precle zarówno do gotującej się wody i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Odcedzamy, układamy na blasze. Smarujemy białkiem jajka, posypujemy solą lub sezamem.
  10. Pieczemy przez 12-15 minut, aż precle będą złote. Studzimy na kratce.


Energia 294kcal
Białko 9.3g
Tłuszcz 6.3g
Węglowodany 49.5g
Błonnik 3.9g
Witaminy
i minerały
selen, witamina  B1
Smacznego!

1 komentarz:

  1. hehe blgowanie wciąga, nie ma co :)
    a precli sama jeszcze nie robiłam, a szkoda, bo tak lubię

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...