wtorek, 29 lipca 2014

Chlebowe pancakes


Wyspiarska pogoda szaleje, a i owszem. Lato w pełni, tutejsi narzekają. W ukropie i mnie czasami ciężko wytrzymać.
Podczas drugiego śniadania odłożyłam na parapet okienny bagietkę w papierowej torbie i to była najgorsza decyzja dnia. Następnego dnia zastałam kamień. Trochę jak z legendy o bogatym w Oliwie, który nie chciał podzielić się chlebem. Ja? Zawsze, niech ktoś poprosi, niech no zobaczę kogoś zgłodniałego! To nie nasza bajka, nie dzielić się jedzeniem...
Nie jestem cudotwórcą, ale zobaczyłam w tym możliwość. Zmienić kamień w coś zjadliwego? Damy radę!
Chlebowe pancakes? Proszę bardzo. Mięciutkie. Oryginalne smakowo. Z dodatkiem borówki amerykańskiej czy malin - pycha! Musisz się jednak przygotować na to, że ciasto może potrzebować odrobinę więcej mąki, w zależności od ilości chleba, który wysuszył się na parapecie.

Czas przygotowania: 1h + 20 min.
Składniki:
(na 6 porcji)


  • 15-17 kromek czerstwego chleba 
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • szklanka maślanki
  • jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki fruktozy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Chleb łamiemy na jak najmniejsze kawałki.
  2. Maślankę mieszamy z białkiem jajka oraz fruktozą i zalewamy nią pokruszony chleb. Zostawiamy w lodówce, aż pieczywo nasiąknie. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do chlebowej masy. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta i zwarta - warto więc dosypać łyżkę lub dwie mąki/otrąb w razie potrzeby.
  5. Na patelni formujemy placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. 
Uwagi:
  • Warto podać z owocami i serkiem wiejskim oraz nasionami!
  • Jeśłi używamy jasnego chleba, dorzućmy do mieszanki odrobinę pszennych lub owsianych otrąb.
Energia 387kcal
Białko 11.5g
Tłuszcz 7.2g
Węglowodany 69.3g
Błonnik 2.9g
Witaminy
i minerały
selen
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo intrygujący przepis, nie spotkałam się z takim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na bagietkowy recykling :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I proszę, suchy chleb się nie zmarnuje! Wręcz można zasmakować znów czegoś innego. Bardzo fajny przepis myślę, że w chwili gdy nie mamy możliwości pójścia po świeży chleb, a mamy dość przytwardawy w chlebaku, Twój przepis jest jak najbardziej odpowiedni, wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...