czwartek, 3 lipca 2014

Drugie Śniadania Czwartkowe: Sałatka z soczewicą, jabłkiem i granatem

Przeważnie jadam sałatki, które składają się z warzyw. Jednak od czasu do czasu lubię wprowadzić do jadłospisu kompozycję sałatkową ze słodką nutą. Ta jest nie dość, że pyszna, to pomocna dla tych, którzy zgłodnieli podczas nauki. I chociaż sesje już dobiegają końca, a uczniowie cieszą się już pierwszym tygodniem wakacji, to nawet na dobry start wakacyjnej przygody warto ze sobą zabrać coś pożywnego. A nawet jeśli spędzicie dzisiejszy słoneczny dzień w pracy - dzięki tej sałatce nie zaśniecie! Pobudza mózg lepiej, niż kolejna kawa - z ekspresu czy pierwszego lepszego automatu :)
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min. + jw.



Składniki: (na 1 porcję)

  • 4 łyżki zielonej soczewicy
  • 1 bardzo małe jabłko lub 1/2 dużego
  • 5 dużych zielonych winogron
  • nasiona z połowy owocu granatu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Soczewicę gotujemy w ok. szklance wody przez 20 minut.
  2. Owoce myjemy. Jabłko obieramy i kroimy w kawałki "na jeden kęs", winogrona - w ćwiartki.
  3. Ostrożnie wyjmujemy nasiona z wnętrza granatu.
  4. Łączymy ugotowaną soczewicę, jabłko, winogrona, nasiona granatu. 
  5. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, doprawiamy i dekorujemy natką pietruszki. 
Uwagi:
  • Warto dodatkowo uzupełnić o białko, jak chude mięso.
Energia 346kcal
Białko 13.4g
Tłuszcz 5.3g
Węglowodany 64.9g
Błonnik 18.8g
Witaminy
i minerały
magnez, fosfor, witamina B1
Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo lubię słodkie dodatki do sałatek, szczególnie w formie owoców

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...