poniedziałek, 29 grudnia 2014

Lefse, czyli naleśniki po norwesku

Przepis prosto z kraju Marit Bjoergen i fiordów. Nie ma się czego bać - to idealnie prostokątne naleśniki, doprowadzone do pełnej plastyczności.
Co w nich dziwnego?
Naleśniki nietypowe, bo z ziemniakiem. Przypominają mi tortille meksykańskie, jednak są znacznie bardziej plastyczne. Bardzo wygodnie się w nie zawija - a sprawdzą się zarówno ze słonym, jak i słodkim farszem. 
Czas przygotowania: 35 min.


Składniki:
(na ok.12-16 naleśników - 8 porcji)


  • 3 szklanki ugotowanych i tłuczonych ziemniaków
  •  3 szklanki mąki pełnoziarnistej + ok. 1 szklanka do podsypywania
  •  1 łyżeczka soli
  •  1 łyżka cukru
  •  2 łyżki zimnego masła
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy tłuczone ziemniaki, masło, jogurt i mieszamy dokładnie.
  2. Mocno posypujemy stolnicę mąką. Odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy dłonią i delikatnie posypujemy mąką. Rozwałkowujemy go na bardzo, bardzo cienki placek.
  3. Używając noża do pizzy, wycinamy z rozwałkowanego ciasta prostokąt. Umieszczamy go na talerzu i przykrywamy kawałkiem pergaminu (lefse nie mogą stykać się ze sobą lub się skleją). Powtarzamy z resztą ciasta.
  4. Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu. Pieczemy lefse po 1-2 min. z każdej strony, aż po obu stronach pojawią się brązowe "cętki". 
  5. Odkładamy na talerz i przykrywamy papierem. Powtarzamy z resztą ciasta. 
Uwagi:

  • Lefse podajemy z dowolnymi dodatkami - owocami, otrębami i zarodkami, pestkami, twarożkiem lub konfiturą.


dla 1 porcji bez dodatków
Energia 316kcal
Białko 8.2g
Tłuszcz 3.6g
Węglowodany 62g
Błonnik 3g
Witaminy
i minerały
selen, witamina  B1
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Naleśniki z ziemniakami, jak ciekawie! Nie wiem czy na słodko bym się odważyła, ale ze szpinakiem i kurczakiem chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Norwegowie ciągle mnie zaskakują :) Mieszkam w Norwegii od paru lat, szukam od czasu do czasu inspiracji w ich kuchni, ale czegoś takiego nie widziałam :) Spróbuję tych naleśników, a co! Podobno kuchnia norweska jest zdrowa. Gdybyś chciała jeszcze poeksperymentować z norweską kuchnią, to ja przepisy biorę stąd:
    http://www.mojanorwegia.pl/kuchnia/
    Chłopak zadowolony, bo mu smakuje (albo tylko tak mówi) ;)) Wiem, że nie lubi tylko krewetek, a tak to wcina wszystko hihi
    W ogóle super blog, podziwiam! Trzymaj się cieplutko, pozdrawiam - Majka

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe te naleśniki!
    Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...