czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczne Drugie Śniadania Czwartkowe: Sałatka jarzynowa z kalafiorem

A na imprezę najlepsza jest... sałatka jarzynowa!
No bo i co tu dużo mówić - nie ma żadnych, absolutnie żadnych świąt bez tej przystawki.
Uwielbiam te imprezy, w które każdy jakoś angażuje się przez przygotowanie czegoś bardziej lub mniej smacznego do jedzenia. Pierwszy i najbardziej oczywisty pomysł to sałatka jarzynowa. Jednak kiedy ktoś dba o linię i unika tłuszczu albo nie lubi ziemniaków,  nad przepisem trzeba trochę popracować. W Święta można sobie odpuścić, ale przecież trzeba się dobrze przygotować na przypływ nieustannego jedzenia przez trzy dni, prawda? :)
Czas przygotowania: 60 min.
Moja porcja. :)
Składniki:
  • 3 marchewki 
  • 2 jabłka
  • pół selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki zielonego groszku
  • pół dużego kalafiora
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka majonezu light (opcjonalnie)
  • łyżka soku z cytryny
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i drobno kroimy.
  2. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, selera i kalafiora gotujemy (ale tak, by ich nie rozgotować). Dwa pierwsze warzywa kroimy w kostkę, różyczki trzeciego dzielimy na kawałki "na kęs". 
  3. Czosnek drobno siekamy.
  4. Ogórki kiszone, groszek i kukurydzę odsączamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
  5. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce.
  6. Łączymy składniki sałatki, mieszając je z jogurtem naturalnym, musztardą, majonezem oraz sokiem cytrynowym i doprawiając.
Uwagi:
  • Po przygotowaniu sałatkę najlepiej wstawić na 2-3 godziny do lodówki. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...