czwartek, 25 grudnia 2014

Świąteczne Drugie Śniadania Czwartkowe: Gofry z marmoladą pomarańczową, czekoladą i chilli



Na drugie śniadanie - dla większej liczby gości. W sugerowanych ilościach - na rodzinne śniadanie, mniej tradycyjne, aczkolwiek równie pyszne. Jedna z ulubionych kombinacji czekoladowych - z chili - sprawdza się wyśmienicie również z marmoladą. Całość smakuje jak "delicje" na gofrach - myślę, że nie muszę wystawiać tym maluchom lepszej rekomendacji.
Czas przygotowania:30 min.
Składniki:
(na 4 porcje)


  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki fruktozy 
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki chilli
  • 4 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 1/4 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
  1. Suche i mokre składniki ciasta łączymy w dwóch osobnych naczyniach.
  2. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy mokre składniki do suchych. 
  3. Ciasto przekładamy do rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy przez trzy minuty, aż gofry będą rumiane.
  4. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i umieszczamy w naczyniu z chilli. Naczynie z czekoladą wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Rozpuszczamy czekoladę, dokładnie mieszając.
  5. Gotowe gofry smarujemy marmoladą i polewamy przyrządzoną czekoladą.
Uwagi:
  • Kiedy mamy mniej czasu, zamiast stopionej czekolady równie dobrze sprawdzi się np. Nutella.
Dla 1 porcji:
Energia
422kcal
Białko 15.3g
Tłuszcz 9.2g
Węglowodany 78.3g
Błonnik 15.9g
Witaminy
i minerały
magnez, fosfor, selen, mangan
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, boskie musiały być :)
    Ja właśnie dostałam moją pierwszą gofrownicę, i teraz szukam inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te gofry, wyglądają na takie bardzo treściwe :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...