piątek, 19 grudnia 2014

Świątecznie. Śledź w pieczonych buraczkach

Niektórzy boją się śledzi. Dla mnie była to pierwsza ryba, jaką zjadłam, i jedna z ulubionych. W moim rodzinnym domu jesteśmy śledziożercami i pochłaniamy ich całkiem sporo, niezależnie od tego, czy jest okazja, czy jej nie ma. Tegoroczne święta, jak wspomniałam, nie będą dla mnie wypełnione bezinteresowną pomocą w wyjadaniu tego, co z mamą i siostrą przygotowałyśmy... ale śledzi nie odpuszczę! Trzeba pamiętać, że śledź zawiera sporo zdrowych NNKT i generalnie pochodzi z odłowów, a nie z hodowli, co wpływa na jego walory zdrowotne. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na swoją wigilijną rybkę, a nie macie ochoty bawić się w chwytanie karpia w wannie - to może być stosunkowo bezstresowe rozwiązanie.
Piątkowa rybka, czyli rybka na piątkę - myślę, że naprawdę warto spróbować. 
Czas przygotowania: 25 min.
Czas całkowity: jw. + 30 min. + 1,5h chłodzenia


Składniki:
(na 4 porcje)

  • 500g (około 5-8 płatów) śledzi
  • 4 dość duże buraki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • szklanka kefiru
  • szczypiorek
Przygotowanie:

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C.
  3. Buraki czyścimy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki i nacieramy oliwą z oliwek. Zawijamy je w folię aluminiową z pieprzem, goździkami, liśćmi laurowymi, jałowcem i zielem angielskim. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 30 minut lub do miękkości. Wystudzamy.
  4. Wystudzone buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Na półmisku układamy warstwę buraków. Polewamy ją kefirem i układamy na niej płat śledzia. Czynności powtarzamy od początku do wyczerpania składników.
  6. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Uwagi:
  • Przed podaniem, danie należy schłodzić - od 1,5h do całej nocy w lodówce.
  • Rybę można podać z pieczywem, np. chlebem Graham, żytnim razowym albo pełnoziarnistym.

dla 1 porcji - ok. 2 płatów z kefirem i burakami
Energia 314kcal
Białko 25g
Tłuszcz 17.7g
Węglowodany 16.3g
Błonnik 2.8g
Witaminy
i minerały
selen, witamina B12
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...