poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kukurydziane ciasto cytrynowe

Nie wiem dlaczego, ale mój dziwny pociąg do eksperymentowania z mąką, której używam do wypieków, przekracza ostatnio wszelkie możliwe granice. Co więcej, to już nie jest "zwykła pszenna" na "pełnoziarnista"; tak jak niegdyś w domu miałam oddzielną półkę, przeznaczoną na milion gatunków mąki kupowanych na ulubionym stoisku na targu, tak teraz próbuję dostosować ich walory smakowe do tego, by wypiek maksymalnie skorzystał. No i proszę bardzo - mniej glutenu, idealna struktura... i apetyt na coś słodkiego zaspokojony.
Czas przygotowania: 20 min.

Czas całkowity: jw. + 50 min.
Składniki:
(na ok. 12 porcji)


  •  1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  •  1 szklanki mąki kukurydzianej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  3/4 łyżeczki soli
  •  6 białek jaj
  •  2/3 szklanki cukru
  •  1/3 szklanki i 2 łyżki oleju słonecznikowego
  •  2 łyżki startej skórki z cytryny
  •  2 łyżki świeżego soku z cytryny
  •  łyżka orzeszków piniowych
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  2. Łączymy mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól w misce, mieszając za pomocą trzepaczki.
  3. Umieszczamy białka, cukier i olej w dużej misce, ubijamy mikserem na średnio wysokich obrotach przez minutę lub aż dobrze się połączą. 
  4. Dodajemy skórkę i sok; ubijamy na niskich obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę i ubijamy tylko do połączenia składników. 
  5. Siekamy orzechy i wrzucamy do masy.
  6. Wlewamy ciasto do natłuszczonej keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 50 minut, aż drewniana wykałaczka wbita w środek ciasta wychodzi czysta. Studzimy w brytfannie 5 minut w piekarniku. 
  7. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.


na 1 porcję
Energia 179kcal
Białko 3g
Tłuszcz 9.3g
Węglowodany 22.1g
Błonnik 0.9g
Witaminy
i minerały
selen
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. na pewno za sprawą mąki kukurydzianej jest delikatne, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, chętnie spróbuję, bo białek zawsze u mnie pod dostatkiem ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiało smakować wybornie :) Bardzo lubię cytrynowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa wersja! Na bazie mąki kukurydzianej takiego ciasta jeszcze nie robiłem. Jeżeli również szukasz kuchennych inspiracji, polecam spróbować wersję z makiem, dostępną na - http://jemyzdrowo.pl/

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...