środa, 14 stycznia 2015

Pappardelle z cykorią w sosie Gorgonzola

Tego typu nazwy dań zawsze wprawiają mnie w dobry nastrój, zanim jeszcze zacznę gotowanie. A jakby tak połączyć to, to i tamto?
Tak pojawiają się długaśne (i czasem z jakiegoś dziwnego powodu, dla mnie przezabawne) nazwy przepisów, którymi Was uraczam. Przeczytajcie tytuł tego posta na głos. Błagam. Spróbujcie. Prawda, że brzmi fenomenalnie?
Co dzisiaj na obiad? Makaron w sosie serowym. Ręka do góry Ci, którzy lubią ser pleśniowy? *podnosi rękę, rozgląda się dookoła*
No i fajnie, że jest nas więcej!

Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
(na 1 porcję)


  • 1 cykoria
  • 70g makaronu pappardelle (u mnie z pszenicy durum)
  • 30g sera z niebieską pleśnią (np. Gorgonzola)
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka serka śmietankowego*
  • sól
  • odrobina natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:

  1. Ser pleśniowy kroimy na kawałki. Siekamy cykorię.
  2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  3. Mleko mieszamy z wodą z gotowania makaronu, mąką i serkiem śmietankowym. Mieszaninę wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  4. Dodajemy pokrojony ser pleśniowy i cykorię. Gotujemy, cały czas mieszając, aż mieszanina zgęstnieje, cykoria zmięknie, a ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
  5. Przygotowanym sosem polewamy makaron. Dekorujemy natką pietruszki.
Uwagi:

  • *Serek można zastąpić masłem.
danie z serkiem / danie z masłem
Energia 408kcal /430kcal
Białko 20.6g /20.3g
Tłuszcz 13.9g /16.6g
Węglowodany 52.2g /52.1g
Błonnik 4.6g
Witaminy
i minerały
wapń, witamina  A, C
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na cykorię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ser pleśniowy i makaron, więc od razu zabieram się do roboty *.* zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...