środa, 8 marca 2017

Drugie Śniadania Czwartkowe: Mięsne paszteciki z ciasta francuskiego

A dlaczego mamy się bać ciasta francuskiego na diecie?
Nie wiem, jak Wy, ale uwielbiam maślany smak ciasta francuskiego. Samodzielne przygotowanie całości jest bardzo czasochłonne, ale czasami trzeba nam czegoś na drugie śniadanie czy szybki obiad na uczelni. To idealne rozwiązanie - w pół godziny mamy przekąskę dla siebie i znajomych. Kurczak jest wyrazisty i przyjemnie łączy się z chrupkością croissantowej otoczki. 

Czas przygotowania:15 min.
Czas całkowity:jw. + 20 min.


Składniki:
(na około 10 porcji)


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • białko jaja
  • 120-150g mielonej piersi kurczaka
  • 1/8 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • goździki
Przygotowanie:

  1. Ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach 8cm x 8cm.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i rzodkiewkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy dotąd, aż cebula się zezłoci. Zawartość patelni zdejmujemy z ognia i wystudzamy.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  4. Mięso doprawiamy i łączymy z białkiem jaja i koncentratem pomidorowym. Dodajemy podsmażoną marchewkę z cebulą i mieszamy.
  5. Masę dzielimy równo między kwadraty, składamy je na pół i zlepiamy brzegi, przyciskając je widelcem.
  6. Paszteciki układamy na przygotowanej blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut (pieczemy dotąd, aż będą napuszone i złociste)
Uwagi:

  • Ciasto możemy posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem, nabierze wtedy ładnego koloru.
Energia 162kcal
Białko 6.6g
Tłuszcz 10.4g
Węglowodany 10.4g
Błonnik ~1g
Witaminy
i minerały
selen
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...